Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, το βιβλίο "Δύο Ξένοι στην ίδια συμμαχία. Η Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το Κυπριακό (1973-1988)", του Καθηγητή Ανδρέα Στεργίου.
Στιγμιότυπο οθόνης 72
 
Το βιβλίο εξετάζει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της πρόσφατης διπλωματικής ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου, τη σχέση Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και ΝΑΤΟ κατά την κρίσιμη περίοδο μεταξύ 1973 και 1988. Η χρονική αυτή περίοδος αρχίζει με την εμφάνιση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο το 1973 και ολοκληρώνεται με την πιο συστηματική μέχρι σήμερα προσπάθεια επίλυσής της στον απόηχο της διαδικασίας προσέγγισης του Νταβός το 1988. Λόγω της διαμόρφωσης όλων των επακόλουθων νομικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών πτυχών αυτής της πολύπλοκης σχέσης, η περίοδος αυτή ήταν η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής διένεξης. Συμπίπτει επίσης με ορισμένες σοβαρές κρίσεις στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες, ως αποτέλεσμα της μακραίωνης αντιπαλότητας μεταξύ δύο μελών της, κλόνισαν τα θεμέλιά της στη γεωστρατηγικά ευαίσθητη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Το κυπριακό ζήτημα και οι πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν για τον πόλεμο του 1974 επανεξετάζονται επίσης κριτικά, και για τον σκοπό αυτό η ανάλυση στο βιβλίο αυτό ανατρέχει στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα

Βιβλιοπαρουσίαση
 
Την Παρασκευή 19/04/2024 στις 19:30, στην Χάρτα-Βόλου, ο Βασίλης Κωστάκης, καθηγητής και ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Τάλιν και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα", Εκδόσεις Διόπτρα.
 
Μπορεί το ποδόσφαιρο να γίνει δύναμη απελευθέρωσης ή τελικά πρόκειται για το «όπιο του λαού», που, συνήθως, αποκοιμίζει και επιπλέον, όχι σπάνια, αποκτηνώνει; Το βιβλίο αυτό ξετυλίγει το νήμα μιας εναλλακτικής ποδοσφαιρικής, και όχι μόνο, φιλοσοφίας.
Δείχνει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το ποδόσφαιρο (και τον κόσμο) που θέλουμε, μέσα στο ποδόσφαιρο (και τον κόσμο) που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Γιατί ήρθε η ώρα για
αντεπίθεση. Για τη μεγάλη ανατροπή.
Ερωτήματα που δεν απαντιούνται σε αυτό το βιβλίο:
* Πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο και ποιοι οι συμβολισμοί του;
* Ήταν στο παρελθόν το ποδόσφαιρο πιο αθώο και πιο θεαματικό;
* Ποιες τακτικές οδηγούν σε πιο εντυπωσιακά γκολ;
Ερωτήματα που απαντιούνται σε αυτό το βιβλίο:
* Γιατί μερικοί αθλητές βγάζουν εκατομμύρια, ενώ οι παιδαγωγοί και οι επιστήμονες όχι;
* Πώς το ποδόσφαιρο επηρεάζει τις παγκόσμιες ανισότητες και την κλιματική κρίση;
* Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας, μέσα από το ποδόσφαιρο, να τα αφορά το παιχνίδι και όχι η νίκη; Στο σχολείο να τα αφορά η γνώση και όχι οι βαθμοί; Στη ζωή τους να τα αφορούν οι σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και τη φύση και όχι τα λεφτά;
Όταν χάνεις 4-0 και είναι στο 89΄, γυρίζει… ο ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά και ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον;
 
Ο Βασίλης Κωστάκης γεννήθηκε το 1985 στα Ιωάννινα. Εργάζεται ως καθηγητής και ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Τάλιν και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μελετά την τεχνολογία, την κοινωνία και το περιβάλλον, με σκοπό τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Επίσης, είναι συνιδρυτής της ερευνητικής κολεκτίβας P2P Lab και ιδρυτικό μέλος του ορεινού εργαστηρίου Τζουμέικερς.

 
Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα Γ1, 3ος όροφος, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (κτίριο Ματσάγγου) η υποψήφια διδακτόρισσα του Τμήματος κα Φωτεινή Π. Νασιώκα θα υποστηρίξει δημόσια την διατριβή της, με τίτλο: «Θεσμοί και δομές διακυβέρνησης των κοινών: Θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση».
Επίβλεψη: Καθηγητής Πασχάλης Αρβανιτίδης

Το Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού συμμετέχει στην διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τα Κοινά και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Παράταση υποβολής 15/10/2023.
Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε πληροφορίες:
https://commonsse.academickalo.gr/?fbclid=IwAR1FfGjLpAGwaKEDtl_ys1Ce69jHCAtHsdVAPrGr4chhKzOdICn1-rCGYiE
 

Δημοσιεύθηκε το τελικό report του προγράμματος "InSert: Immigrant and Refugee Segregation Dynamics", με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Πασχάλη Αρβανιτίδη. Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το LSE_Hellenic Observatory Research Calls Programme (2018-2020). Περισσότερα στο link https://www.lse.ac.uk/Hellenic-Observatory/Research/Projects-2018/Immigrant-and-Refugee-Segregation-Dynamics

.

Διοικητική Δομή

Διευθυντής: Πασχάλης Αρβανιτίδης, Καθηγητής

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, 28ης Οκτωβρίου 78, Τ.Κ. 38333, Βόλος
Τ: 24210 74922
F: 24210 74772
Eergopolis@uth.gr

Τοποθεσία

Αναζήτηση

Ροή Ειδήσεων